Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2006 21:31 - “Време”: Всички членове на македонската революционна организация са се самоопределяли като българи, твърди Зоран Тодоровски
Автор: bulmak Категория: Други   
Прочетен: 2553 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Скопие. Всички представители на двете основни течения в Македонската революционна организация – върховисткото и т.нар. промакедонско, са се самоопределяли като българи. Това пише днес директорът на Държавния исторически архив на Република Македония от 1999 до 2002 г. Зоран Тодоровски в материал със заглавие “Левица и десница по македонски”, публикуван в македонския вестник “Време”.
По думите на Тодоровски върховистите са били представители на десницата, приближени до Върховния македонски комитет. Като тяхна опозиция се e обособило течението на т.нар. промакедонисти, които всъщност са представяли левицата – като например Гоце Делчев, Гьорче Петров, Христо Татарчев. При анализ на идиологическата им принадлежност прави впечатление, че промакедонистите са били членове на задграничния комитет на революционната организация, отбелязва Тодоровски.
Младотурската революция е поставила начало на разцепление в рамките на левицата, което е довело до формиране на нова фракция около Народната федеративна партия. Тя се е обявила за цялостна легализация на четите, предаване на оръжието на турските власти и регионално самоуправление в границите на Османската империя. Авторът подчертава, че подобни искания е имало и дясното консервативно течение, което обаче е настоявало за областна автономия на Македония по подобие на Източна Румелия.
Вътрешните разделения са станали още по-значителни след Първата световна война с убийствата между представителите на различните крила в организацията. Сблъсъците са се дължали на различните методи на водене на въоръжена борба и различните виждания за бъдещето на областта.
Историците в Македония днес гледат на десницата като на пробългарско крило, а на левицата – като на федериластко и комунистическо течение, повлияно от болшевиките. Политическите обстоятелства след Втората световна война са принуждавали левичарите да доказват, че са предшественици на комунистите, изтъква още Зоран Тодоровски.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bulmak
Категория: Други
Прочетен: 314817
Постинги: 17
Коментари: 668
Гласове: 99
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930